Onze historie

Historie van De (Nieuwe) Polderkamer

Sinds eeuwen heeft het centraal gelegen Dorpsplein van Stolwijk al een belangrijke functie in het Groene Hart! Waar vroeger nog populieren stonden, suizen nu de 8 kenmerkende platanen in de wind. Natuurlijk vierde men vroeger het leven anders dan dat tegenwoordig gebruikelijk is. Maar zoals te zien op deze pagina, was het dorpse leven en een neutje nooit ver weg! De Polderkamer zelf kent als etablissement een rijke geschiedenis.

Al in de 19e eeuw was er in wat nu De Nieuwe Polderkamer heet, een uitspanning. Een uitspanning wilde zeggen dat overnachten in die tijd ook mogelijk was! Koetsiers, boeren en andere reizigers gebruikten deze pleisterplaats op hun doorreis. De auto had nog niet in zijn intrede gedaan, en waar nu verharde weg ligt richting Stolwijks enige rotonde, lag vroeger een vaart. Want ooit was alles rondom Stolwijk natuurlijk water, tot honderden jaren geleden het inpolderen begon.

De naam “Polderkamer” heeft waarschijnlijk enkele jaren voor 1967 zijn intrede gedaan. Deze naam is bijkans afgeleid van het feit dat de bestuurders van de verschillende polders in de Krimpenerwaard, hier met enige regelmaat bijeen kwamen voor overleg. Een taak die tegenwoordig wordt waargenomen door de waterschappen, en niet meer op onze locatie.

In 1967 verwoest een grote brand het oorspronkelijke pand, dat in de loop van de tijd natuurlijk sowieso al vele verbouwingen heeft gekend. Daarna verrijst de Horeca gelegenheid die de meeste inwoners van deze prachtige, weidse regio momenteel nog wel zullen herinneren: een grote zaal op de benedenverdieping, waar sindsdien diverse genootschappen gebruik van hebben gemaakt.

In 2012 start Frank Streefland als ondernemer op de bovenverdieping van het pand, als chef-kok. Hij neemt de sleutel en scepter over van zijn voorganger Per Boerefijn, met wie hij jaren daarvoor zelfs nog zij aan zij stond te koken! Frank besluit de term “Nieuwe” voor de naam van het restaurant (de Polderkeuken) en later ook de Polderkamer te plakken. In de jaren 2017-2023 wordt er ook een bistro met een kleine kaart geëxploiteerd.

Vanaf de zomer van 2023 wordt er weer een nieuw hoofdstuk geschreven voor De Nieuwe Polderkamer. De prachtige zaal is dé evenementenlocatie van het Groene Hart, als trouwlocatie voor bruiloften, familiefeesten, zakelijke bijeenkomsten zoals vergaderingen, trainingen en bedrijfsborrels en – feesten. Tevens is private dining een fantastische optie, gezien het feit dat restaurant De Nieuwe Polderkeuken al jaren bekend staat als één van de beste culinaire adressen van Zuid-Holland.